Werkingsmechanisme
Het zilverkoperen spiraaltje is een kleine, flexibele plastic “T” van 3 tot 4 cm bedekt met een of meer koperdraden. Een kleine draad is bevestigd aan het uiteinde van het spiraaltje, net wanneer het uiteinde van de baarmoeder, en dient om het verwijderen ervan te vergemakkelijken. De effectiviteit van het spiraaltje is evenredig met het kopergehalte: dat wil zeggen, hoe meer koper het spiraaltje bevat (voorgeschreven spiraaltjes bevatten momenteel tussen de 375 en 380 mm² koper), hoe effectiever het is. Koper helpt dus de bevruchting te blokkeren door te voorkomen dat sperma de eicel bereikt. Het anticonceptieve effect wordt ook bereikt door het koper dat de inplanting van het ei in de baarmoeder verhindert. Er zijn spiraaltjes van verschillende grootte, afhankelijk van de grootte van haar baarmoeder: het “mini”, is kortere dan het “normal” spiraaltje. Voor vrouwen die nog nooit kinderen hebben gehad, heeft het “mini” spiraaltje de voorkeur omdat hun baarmoeder vaak iets kleiner is.
Plaatsing
Het koperen spiraaltje wordt op medisch advies geplaatst door een huisarts, gynaecoloog of verloskundige. In tegenstelling tot een hormonaal spiraaltje, dat idealiter binnen een week na uw menstruatie moet worden aangebracht, kan het koperen spiraaltje op elk moment tijdens de cyclus worden ingebracht. Vóór het inbrengen kan de arts optioneel een hysterometrie uitvoeren: dat wil zeggen, hij brengt een staafje met schaalverdeling in de baarmoeder om de diepte, vorm en gevoeligheid van de baarmoeder van de patiënt te beoordelen. Het inbrengen van een koperen spiraaltje gebeurt op kantoor. De zorgverlener zal eerst de baarmoederhals desinfecteren en vervolgens met behulp van een speculum (een medisch hulpmiddel om de wanden te spreiden) het spiraaltje inbrengen, waarbij de armen eerst worden teruggetrokken om de doorgang te vergemakkelijken. Het koperen spiraaltje wordt vervolgens in de baarmoederhals ingebracht en in de baarmoeder geduwd. Als de baarmoederhals moeilijk te passeren is, zorgt een speciale pincet (Pozzi-pincet genaamd) ervoor dat de baarmoederhals iets opengaat terwijl het spiraaltje op zijn plaats zit. Het plaatsen van een koperen spiraaltje is snel en pijnloos (mits voorzichtig en met glijmiddel). Sommige vrouwen kunnen echter nog steeds ongemak voelen tijdens de plaatsing: als ze de plaatsingtoch voelen, kunnen ze net ervoor een pijnstiller of een ontspannend middel nemen.
Verwijdering
Afhankelijk van het model is het zilverkoperen spiraaltje 5 jaar houdbaar (sommige modellen zijn dus maar 4 jaar houdbaar). De vrouw kan op elk moment beslissen om het te verwijderen en moet haar arts, gynaecoloog of verloskundige informeren. Om het te verwijderen, trekt de zorgverlener voorzichtig met een geschikte kleine tang aan de draad die is bevestigd aan het uiteinde van het spiraaltje dat bij de ingang van de baarmoeder is geplaatst. Het spiraaltje glijdt dan door de baarmoederhals en de vagina om te worden verwijderd. Nogmaals, de verwijdering is snel en pijnloos: het vereist absoluut geen lokale anesthesie of ziekenhuisopname. Hoe weet je wanneer je het moet verwijderen? Het wordt aanbevolen om het tijdens uw menstruatie uit te doen om te voorkomen dat u het tijdens een cyclus verwijdert en een ongewenste zwangerschap riskeert. Maakt u zich geen zorgen, de gynaecoloog of arts kan u tijdens uw controle vertellen wanneer u deze moet verwijderen.
Doeltreffenheid
Het spiraaltje is effectief na het inbrengen en is het anticonceptiemiddel met een goede Pearl Index (statistisch hulpmiddel om de effectiviteit van een anticonceptiemiddel te meten, het ligt tussen 0 en 100). De koperen hebben een index van 0,8 die algemeen wordt gebruikt: dat wil zeggen, van de 1.000 vrouwen met een koperspiraaltje werden er slechts 8 in de loop van het jaar zwanger. Ter vergelijking: het hormonale spiraaltje heeft een parelindex van 0,2, dus het is zelfs nog effectiever dan het koperen spiraaltje. Merk op dat het koperspiraaltje kan worden gebruikt als noodanticonceptiemiddel tot 5 dagen (120 uur) na slechte of onbeschermde geslachtsgemeenschap: een alternatief voor de morning-afterpil, koper werkt in op de gameten en remt zo de bevruchting en kan ook een ontsteking van de endometrium waardoor implantatie van de bevruchte eicel in de baarmoeder wordt voorkomen.
Contra-indicaties
Het zilverkoperen spiraaltje kan aan alle vrouwen worden aangeboden, of ze nu al kinderen hebben gehad of niet, zodra de risico’s op infectie en risicovolle situaties zijn uitgesloten. Er is vaak gezegd dat het koperspiraaltje niet wordt aanbevolen voor jonge vrouwen omdat het de vruchtbaarheid kan beïnvloeden. Dit is echter een misvatting en het is heel goed mogelijk om een spiraaltje in te brengen bij vrouwen die nog nooit kinderen hebben gehad. Volgens de WHO is het zilverkoperspiraaltje echter gecontra-indiceerd bij vrouwen met: een aanhoudende infectie van het bovenste deel van de geslachtsorganen (van de baarmoeder of buizen), terugkerende of minder dan 3 maanden oude genitale tuberculose een misvorming van de baarmoeder, een grote vleesboom of aangeboren of verworven anatomische afwijking van de baarmoeder die vervorming van de baarmoederholte veroorzaakt zodat het onmogelijk is om een spiraaltje in te brengen ”, specificeert de WHO baarmoederhalskanker baarmoeder, endometriumkanker vóór de behandeling onverklaarde vaginale bloeding (vermoedelijke ernstige ziekte) overgevoeligheid voor koper of voor enig onderdeel van de apparaat verhoogd risico op seksueel overdraagbare aandoeningen of minder op een soa van 3 maanden een vermoedelijke zwangerschap of een bewezen zwangerschap voor vrouwen die net bevallen zijn (beter 4 weken wachten na de bevalling) of die net minder dan 3 maanden geleden zijn afgebroken.
Voordelen
De belangrijkste voordelen van het zilverkoperspiraaltje blijven het gebruiksgemak en de werkingsduur (gemiddeld 5 tot 10 jaar). In tegenstelling tot bijvoorbeeld de pil, wordt het spiraaltje “vergeten” (het voelt niet en is pijnloos) en hoef je er niet elke dag aan te denken. Het vereist echter regelmatige bezoeken aan de gynaecoloog om te zien of alles op zijn plaats is. Omdat het geen hormonen bevat, heeft het zilverkoperspiraaltje geen invloed op de eetlust en bevordert het daarom geen gewichtstoename. Het bijna optimale rendement (99%) is ook erg interessant. Al deze voordelen kunnen doorslaggevend zijn bij uw keuze voor anticonceptie, zeker als u voor een hormoonvrije methode wilt kiezen.
Nevenwerkingen
Zoals elke anticonceptie kan het zilverkoperspiraaltje ongewenste effecten hebben. Tijdens het inbrengen kan de patiënt (dit is zeldzaam, maar het kan altijd gebeuren!) pijn ervaren, samentrekkingen van de baarmoeder, of bloeding. Soms bestaat er ook een risico op uitdrijving of perforatie van de baarmoeder. De risico’s van bekkenontsteking of buitenbaarmoederlijke zwangerschap zijn zeer zeldzaam. Een van de meest voorkomende bijwerkingen zijn veranderingen in uw menstruatiecyclus (menstruatiebloeding, onregelmatige bloeding, pijn en krampen tijdens uw menstruatie). Dit komt omdat het inbrengen van een koperen spiraaltje de neiging heeft om de duur van de menstruatie te verlengen en ze zwaarder te maken. Bij patiënten met korte, lichte periodes kan het verschil niet waarneembaar zijn.
Waaron koper & zilver
Over het algemeen biedt het associëren van zilver, een erkende antioxidant, met koper het spiraaltje